Friday, October 16, 2009

Bila baca...Pop kuiz

Pagi-pagi dah ader soalan dan cerita best...jom kita baca...

Watak-watak dalam cerita tersebut bukan nama sebenar yerk~~kalo ader yang sama nama jangan pulak terasa.

Musliha dan Azwan merupakan kawan baik disekolah menengah dulu yang berlatarkan belakangkan pendidikan agama. Namun mereka bukanlah sepasang kekasih.Setelah melepasi SPM...masing-masing membawa haluan sendiri...

Sekarang Musliha telah pun berkahwin dan mempunyai 2 orang anak dan Azwan juga telah pun berkahwin dan mempunyai seorang anak.Persahabatan mereka tidak pernah terputus.Mereka sendiri memaklumkan kepada pasangan masing-masing bahawa mereka adalah kawan baik. Kalo menjelang raya...pasti Azwan dan isterinya akan mengunjungi rumah Musliha.

Suatu hari isteri Azwan telah membuka handphone Azwan.Memang biasa kalau Musliha menghantar mesej untuk bertanyakan khabar Azwan...namun kali ini lain sekali SMS tersebut...

SMS MUSLIHA : Salam Azwan, aku nak ckp 1 je...ank (anak) ko tu sebijik cam muka ank fatul tau, fatul tu x sek (sekolah) taun (tahun) 97...ko kenal?

SMS AZWAN : Nama x kot...kalo muka maybe cam la.Hahaha...Tetiba sms aku nie nape...Ada apa hajat...Besar ke kecik...hehehe

SMS MUSLIHA : Ala wei, msg pun x ble (boleh)...yelah..len (lain) kali x nak la msg(mesej) ko.

SMS AZWAN : Hahaha...Aik mejaruk (merajuk)...x lawa la ko mejaruk (merajuk)...

SMS MUSLIHA : Weh hehehe...maknenye(maknanya) aku kalo x mejaruk (merajuk) kita t'golong wanita lawa la...hik hik...pecah lobang...nape x terus trg (terang) dr dulu...kih kih

SMS AZWAN : Kalo jujur ko bukan nak kat aku...Baik aku kutuk jer...hehehe

SMS MUSLIHA : La...nape ko x cakap awal2...kalo tau x der aku pilih Ghan...aku rela rebut ko dari Khat...ahaks...blahla ko...anak dah kuar sorang, br(baru) nak jujur...

SMS AZWAN : Hahaha...aku kan pemalu...ko bukan x kenal aku...hehehe

SMS MUSLIHA : Pemalu??? Cit porrahhh la...aku tgk (tengok) dari dulu smpi (sampai) la ni muka x tau malu ada la...weh, Khat dpt anak laki ke pompuan?

SMS AZWAN : Ye ke...hahaha...Tah (Ntah) la...Aku sms dia x der reply pun...ingat nak pegi sana...tapi bini aku x suka...nak ajak ko takut laki ko marah...Hahaha...

SMS MUSLIHA : Weh, jom arr...aku mmg nak g (pergi) umah dia...mesti mak ayah dia marah aku...dah la kenduri x dapat datang...rumah x pernah jenguk...laki aku malas nak jalan...tu yang aku x tunjuk muka...Sabtu ni kita pergi nak?

SMS AZWAN : Ko nak pegi kol (pukul) berapa...aku nak kena check jadual la dulu...

SMS MUSLIHA : Bebila ko free la tapi tengahari aku ada jamuan deeparaya kat ofis...kejap jer pun...

SMS AZWAN : Lewat petang boleh ke...kiranya malam baru pulang...boleh???

SMS MUSLIHA : Boleh...aku no hal...bini ko ok?

SMS AZWAN : Okay...Nanti apa2 hal aku inform ko...nak aku amik ko kat maner...

SMS MUSLIHA : Kat mana ko senang nak ambil aku...hihihi

SMS AZWAN : Aku pun x pasti...kena check map dulu...hihihi

SMS MUSLIHA : Ko check dulu...aper2 hal roger aku...jangan nanti bini ko serang aku pulak...

SMS AZWAN : Ha...aku amik ko kat umah mak ko la...tue jalan paling dekat...Hehehe...

SMS MUSLIHA : Wokey gak...aku bawa anak aku sorang sebagai mengelakkan fitnah...betul jugak tu...idea bernas...

SMS AZWAN : Okey...nanti aku bagi tau pukul berapa...ko standby jer...hehehe...

SMS MUSLIHA : Wokeh...roger...

Bila baca...isteri Azwan pun bertanya...

"Abg...kalo ayang x pergi, abg nak pegi jugak ker?"
"yer la...abg pegi berdua dengan MUSLIHA jer la, lagipun dia bawa anak dia sorang, ala...kami bukan buat aper pun...kawan baik...ayg pun tahu kan? Abg amik dia kat umah mak dia"
Terkesima isteri Azwan mendengarnya....terguris hati seorang isteri...

Soalannya...apa yang akan anda lakukan bila berada di situasi begini...??? Jeng...jeng...





9 comments:

AiNeRzA said...

Kawan baik tidak akang menghalalkan apa yg haram...wahahahahah...

mamanoa said...

EMM..ni situasi sebenar ker aper ek..hoho..pada pandangan ku yg xseberapa ni kan..si somi tu jgn la kua gak dgn pompuan tu.even bawak anak pun,tp still xbesh dipandang bini..(melainkan ader lagi org dewasa yg lain folow)
yg si bini kalu rasa xnk somi mu difitnah ikut la somi mu itu..bukan nyer dia xajak..somi tu ajak kan..paling tak pun korg bleh berkenalan dgn kwn somi..

naper aku ckp camni??sbb ms bercinta dulu aku alami gak benda camni..i bg kata 2 kat somi(masa tu Bopren) "kalu berdua make sure ader org lain gak either i or kawan u yg lain..even u ckp kawan u pun tp stil org tu pompuan gak..yg u laki..kalu u bleh buat i pun akan buat lebih lagi..

so..cik somi ikut jer ckp ku..(sbb dier mmg jenis cemburu sgt..xbg aku kua dgn laki lain even abg.angkat ku..hohooho

nadnye said...

Pertama... kena cari lelaki yang nak jadi suami yang tahu membezakan halal dan haram..

Kedua... ikut sekali la depa, tak la jadi haram

Ketiga... jauhkanlah kat aku, :>

AiNeRzA said...

ha...lagi satu...kalo dah berumahtangga tu...jangan la dok galak bermesej dok cerita perkara-perkara lama...suami isteri mestilah faham dan kena jaga perasaan masing2...

AiNeRzA said...

mamanoa - betul tu...tp pelik erk...si pompuan tu...blh pulak dok nak keluar ngan somi org...walaupun kwn...blh pulak si somi dia kasi...apakah nm somi tersebut???

nadnye - kedua...bukan dah plan ker tu ayat nak bw anak sbg elak fitnah...kalo dah tahu bini ikut x der bw anak...siap plan tu...memang 'cetek' agama jugak tu...hihihih

Anonymous said...

geram tol kat laki 2.xde perasaan bersalah ker kat bini dia.ppuan 2 pun xphm or buat2 xphm.walopun kwn baik mcm mane skalipun 2 dl.skrg org 2 dh kawin.ade ank lg.ko pun dh kawin.ade ank 2 lg.jg anak n setia dgn laki ko sorg dhla.xslh nk kwn mcm dl tp agak2la.sian kat org yg xb'slh 2.ishhh, mmg geram.sedih tol aku kalo aku jd tmpt bini azwan 2.

Abang Long said...

Tolong kirimkan emel ke - safmi_80@yahoo.com

TERIMA KASIH.

Ada buat open window tak ? Hahahaha

nza said...

xrela daku...hu...

CT NORAMIZA said...

ainerza, kalau saya kat situasi ni, saya rasa suami saya nak pegi menggatal je, sbb kalau betul nak kawan2, apa salahnya pujuk bini sekali, lgpun x manislah nak pegi ber2 ngan bini org lain. lg plak, yg gatal gedik sgt nak pegi tu naper, cakap terus terang je kalau saya, saya x suka. senang citer.

tp kan ainerza, rasanya kita x perlulah nak berkawan lebih dr biasa cam sampai nak keluar sana sini ngan laki org / bini org, sbb masing2 dah kawen kan, kalau kita kuar gak, means kita mmg nak menggatal je